To, co jíte, ovlivňuje Vaší psychickou pohodu

Protože jídlo vyvolává a ovlivňuje tvorbu určitých hormonů, je logické, že to, co člověk jí, má vliv na jeho psychiku. Nedostatek uklidňujícího serotoninu má za následek menší odolnost vůči depresím především sezónním, které se objevují v podzimním a zimním období. Zároveň v zimě, kdy je méně světla, vzrůstá v těle produkce melatoninu. Je to hormon, který se nejvíce vylučuje za tmy. Působí ospalost, mozkové buňky nemají dostatek energie, člověk je bez nálady, špatně se soustřeďuje a podává podprůměrné výkony.
Jak se zimní netečnosti, ospalosti a depresi bránit? Pokud jde o jídlo, dát si třeba těstoviny (uhlovodany) bez masa, aby se uvolnilo co nejvíce serotoninu, který působí proti depresi. Jindy si dát naopak dávku proteinů (bílkoviny), ale bez uhlovodanů. Zvýší se tak adrenalin a další hormony, které zvyšují aktivitu a to jak tělesnou, tak i duševní.
Nervozitu, podrážděnost a nespavost mohou vyvolat také potraviny, které jsou bohaté na histidin nebo podporují produkci histaminu. Jde o sýry, jahody, uzeniny, vepřové maso. Sýry navíc obsahují značné množství tyraminu, který podporuje vznik úzkostných stavů. Histidin najdete v třeba červeném víně, ve vejcích, v bramborách nebo játrech.
Pro zachování dobré nálady a výkonnosti i v zimním období depresí by na talíři neměly chybět ryby. Jídelníček by měl obsahovat i potraviny bohaté na hořčík a vitaminy skupiny B, to znamená mandle, ořechy, sója, rýže atd.
Pro dobré fungování mozku a paměti doporučují odborníci na výživu také potraviny bohaté na cholin, který je obsažen v rajčatech, játrech, květáku, pomerančích, banánech a také v celozrnném pečivu, bramborách a vejcích.
Mezi přirozené sedativa z ledničky patří již tradičně mléko, ale i  zelený listový salát, který se nedoporučuje k večeři, pokud se hodláte celou dlouhou noc bavit.

Zdroj: 100+1.26/2006